Türk Üniversiteleri İçin Uluslararası Öğrenci Temininde Yeni Düzenlemeler
Türkiye Yükseköğretim Kurulu tarafından yurtdışından gelecek uluslararası öğrencilerin sayısını artırmak ve üniversitelere başlama koşullarını kolaylaştırmak amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı.
Uluslararası öğrenci temininde öğrenci sayısının arttırılması ve öğrencilerin üniversitelere başlamasının kolaylaştırılması için alınan tedbirler aşağıdaki gibi özetlendi:
Türkiye’nin yabancı öğrenciler için cazibe merkezi olmaya devam etmesi sağlanacak
Son yıllarda Yeni YÖK’ün başlatmış olduğu “Hedef Odaklı Uluslarasılaşma Projesi” kapsamında beş yıl önce 48 bin olan yabancı/uluslararası öğrenci sayısı olağanüstü bir artış ile 180 bine ulaşmıştı.
YÖK, bu başarının salgın sonrasında da kaybolmaması ve Türkiye’nin yabancı öğrenciler için cazibe merkezi olma durumunun devam etmesi için “bu yıla mahsus olmak üzere” yeni düzenlemeler gerçekleştirdi.
Geç mezuniyet durumlarına yönelik yeni haklar tanındı
Salgın dolayısıyla pek çok ülkede lise mezuniyet sınavlarının sonbahara ertelenmesi, geç mezuniyet ile salgın nedeniyle alınan tedbirler dolayısıyla Türkiye’de eğitim görmek isteyen uluslararası öğrenci adaylarına “2020-2021 akademik yılı güz dönemine mahsus olmak üzere” bazı yeni imkânlar tanındı. Buna göre;
- Adaylar ön kayıt yaptırabilecek, ayrıca başvuru ve kayıt süreci 15 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılarak geç kayıt yapılabilecek.
- Eğitim ve öğretime başladıktan sonra kayıt yaptıranlara hızlandırılmış telafi eğitimi verilebilecek.
- Geç kayıt yaptıran öğrenciler güz döneminde kayıt dondurarak eğitime bahar döneminde başlayabilecek.
- Eğitim ve öğretim dönemi başladığında kayıt yaptırmış, ancak Türkiye’de veya kendi ülkelerinde alınan tedbirler nedeniyle gelemeyen öğrencilere, bu tedbirler kalkıncaya kadar 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde dersleri dijital imkânlarla uzaktan öğretimle verilebilecek.
Uluslararası öğrencilerin klinik alanlar dışındaki lisansüstü programlara, YÖK’ten bir günde alınabilen “Okul Tanıma Belgesi” ile kayıt yaptırılabilmesine de imkân tanındı.
Bu düzenlemeler ile küresel salgın sürecinde üniversitelerimizin yurtdışından öğrenci kaydetmeleri teşvik edilecek, yükseköğretimimiz bölgesi için çekim merkezi olması durumu devam edecek ve üniversitelerimiz uluslararası rekabete girebilecekler.
Yükseköğretim Sanal Fuarları Gerçekleştirilecek
Yükseköğretim Kurulu küresel salgın müddetince kısıtlanan hareketliliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve bu süreçte Türk yükseköğretiminin yurtdışında dijital ortamlarda da tanıtılabilmesini sağlamak için harekete geçti.
Bu kapsamda “Yükseköğretim Sanal Fuarları”nın yapılması için hazırlıklara başlandı.
Türkiye’deki bütün yükseköğretim kurumlarının uluslararası platformlarda yabancı uyruklu öğrencilere tanıtımı amacıyla dijital ortamlarda gerçekleştirilecek olan Sanal fuarlar için üniversiteler diğer ilgili kamu kurumları ile de iş birliği içinde olacak.
Bu kapsamda üniversiteler, bünyelerindeki fakülteleri, programları ve öğrencilere sundukları bütün imkanları tanıtarak, eş zamanlı olarak yabancı uyruklu öğrencilerin kendi yetkilileri ile doğrudan iletişim halinde olmalarına imkân sağlayacak.